Site Logotype
Kinesiologie

Wist jij dit over ADHD en Ritalin?

Een klein inkijkje in wat ik te weten ben gekomen over ADHD en de medicijnen daarvoor.
Allemaal in het kader van mijn scriptie over ADHD en kinesiologie. Geen mening erover, gewoon droge feiten.

Het langere verhaal staat in mijn scriptie en stuur ik je met alle plezier toe. Ik zal me hier beperken tot een samenvatting. We schrijven jaren 30 in de vorige eeuw:
– men neme een medicijnfabrikant met de wens een nieuw medicijn op de markt te brengen. Ze weten echter nog niet voor welke aandoening het geschikt is. Iets met astma en neusverstopping, maar je krijgt er ook direct energie van en een gevoel van euforie en welzijn. Daar zorgde de amfetaminen in het middel voor. Door de jaren heen bleek dit middel erg verslavend te zijn.
– Men neme in diezelfde tijd een groep overbeweeglijke en impulsieve kinderen in een opvang/instituut en een onderzoeker die deze kinderen onderzoekt door spinale puncties te doen waarbij lucht in de hersenkamers wordt gepompt. Daarna wordt er een röntgenfoto gemaakt van de hersenen.
– Deze kinderen kregen knallende hoofdpijn (heb jij wel eens een lumbaal punctie gehad of een ruggeprik? Ik wel. Daar kun je flink beroerd van zijn). Als ‘medicijn’ kregen deze kinderen het middel waarvan nog niet bekend was voor welke aandoening het geschikt was. Het medicijn werkte niet tegen hoofdpijn maar bevorderde wel de concentratie en verminderde de impulsiviteit. Maar ja, zo verslavend dat er mee gestopt werd.

– Men neme in de jaren 40 nog een scheikundige die voor zijn vrouw Marguerite (Rita) een middel ontwikkelt wat haar meer gefocust en met meer energie op de tennisbaan laat staan. Alleen toepasbaar bij volwassenen. Ook toen was een amfetamine-gelijk middel inzetten bij kinderen ‘not done’.
– Dan springen we een paar jaar vooruit, naar eind jaren 60, waarin 2 onderzoekers verder willen gaan met hoe ze kinderen kunnen helpen bij de concentratie. Het middel Ritalin werd nu met succes bij kinderen ingezet. Bijwerkingen als slapeloosheid, verloren eetlust en angsten classificeerden ze als mild..
– En nu, bijna een eeuw later, gebruikt circa 6% van de basisschoolleeftijd dit middel om zich te concentreren op school. Een middel dat vergelijkbaar is met speed/amfetamine, wat in het uitgaanscircuit gewild maar ook verboden is. En op recept is het verkrijgbaar bij de apotheek.


Voor veel kinderen met concentratieproblemen zal het een uitkomst zijn. Geef ze dan vooral wat ze nodig hebben om te functioneren.

Ikzelf kan alleen maar bewondering hebben voor ouders die open staan voor andere oplossingen, of die in ieder geval willen uitzoeken of ook andere middelen kunnen helpen.

Of nog beter: die het gedrag van de kinderen accepteren. Want voor wie is dit gedrag eigenlijk een probleem? Voor het kind, of de maatschappij?

Binnenkort vertel ik jullie meer over de uitkomsten van mijn onderzoek. Kun je niet wachten, neem dan contact met me op: info@goudwaardkinesiologie.nl of 06-15632790. Ook als je andere vragen hebt voor je kind of jezelf.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *