Site Logotype
kinesiologie & acupunctuur

Verwachtingen en teleurstellingen

Onlangs had ik een leuk gesprek met een cliënte. Ze gaf aan toch ergens wel teleurgesteld te zijn. Teleurgesteld omdat haar lijf had aangegeven dat het weer nodig was bij mij langs te komen. Twijfelend aan de therapie, of dat wel het juiste was. Twijfelend aan mij, of ik haar wel kon helpen.


Het gesprek dat volgde ging over verwachtingen. En dat bleek ook vooral aan het woord ‘therapie’ of ‘therapeut’ gekoppeld. Naar een therapeut ga je een korte tijd. Kijk maar naar de fysiotherapeut: daar ga je 5 tot 6 x naar toe, en dan is het klaar. Ben je bij een psycholoog in therapie, dan is het vaak een vergelijkbaar aantal sessies. Misschien iets meer, misschien iets minder. Maanden in therapie, dat is alleen voor de zware gevallen. En zeg zelf, daar wil je toch niet bij horen?


Ik maakte op een gegeven moment de vergelijking met een massagetherapeut of masseur.
Als je elke 6 tot 8 weken naar de masseur toe gaat, om ‘de boel eens lekker los te gooien’, zeggen mensen dat je groot gelijk hebt. Of als je elke 8 weken naar de schoonheidsspecialiste gaat, om je huid te laten verzorgen, is dat ook helemaal geaccepteerd.
Waarom is het dan anders als je elke 4, 6 of 8 weken bij een therapeut langs gaat, die er voor zorgt dat je lekkerder in je vel zit? Je lichaam geeft zelf aan dat het ‘weer nodig’ is. Daar mag je naar luisteren.

Van oudsher is bijvoorbeeld acupunctuur preventief. Dus ter voorkoming van ziektes. Je was een goede behandelaar (acupuncturist) als je ziektes en de dood (tot op zekere hoogte) kon voorkomen. Je was een slechte behandelaar als mensen ondanks jouw behandelingen toch ziek werden.
Hoe anders is het nu! Acupunctuur en kinesiologie zijn curatief. Ze worden pas ingezet als de ziekte al tevoorschijn is gekomen, als je al klachten hebt. Dan zijn er ook meer behandelingen nodig om de klachten minder aanwezig te laten zijn. En als de klachten minder of weg zijn, dan stopt de therapie. Maar ook dan is het zeker niet gek als je af en toe nog een ‘APK’-tje doet. Preventief.

En deze cliënte? Ze kon zich vinden in mijn visie. Na de sessie stapte ze rustiger en lichter van de bank af. Ze was weer meer in evenwicht.
Als ‘toetje’ aan haar lijf gevraagd wat een goed moment zou zijn voor een volgende sessie . Over 7 weken! Normaal komt ze om de 3 tot 4 weken. Kijk, als dat niet betekent dat er vooruitgang in zit!
Met een kleine kanttekening: als je eerder aan je lijft voelt dat het nodig is, dan bel je! Want we weten allebei niet wat de komende weken zal gaan gebeuren, waardoor jij en je lijf toch weer uit balans raken.

Wil jij ook eens ervaren wat kinesiologie of acupunctuur voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Je bent welkom 😊

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *