Site Logotype
brein

Jij bent NIET de juiste therapeut voor ons

Oei, die kwam binnen. Heel hard. Ik werd er verdrietig van. En ik snapte het niet. En ja, ik vond het ook onterecht. Dus in 2de instantie werd ik ook boos.

Hun hulpvraag had te maken met gedrag en zindelijkheid. Prima, daar heb ik genoeg ervaring mee en al schitterende resultaten in bereikt. Prioriteit was de zindelijkheid. In dit geval had het vooral te maken met wel aandrang voelen maar niet willen gaan, omdat ze bang was wat te missen. En ze had er zelf geen last van, niet van de natte kleding en niet van de geur.
Het was ontstaan na een voor haar ingrijpende gebeurtenis, een verhuizing. Iedereen was er enthousiast over, ze mocht haar nieuwe kamer zelf inrichten, maar voor haar – een 5-jarige – was deze verandering groot. Controle over haar leven en haar blaas kwijt.

3 Weken later kwamen ze weer. Het was 1,5 week goed gegaan. Geen ongelukjes overdag en ook ’s nachts niet meer. Na 1,5 week was het er weer in geslopen.

Als ik dit hoor, word ik blij! Het lijf kan het dus wel! Het heeft alleen een zetje de juiste kant op. En laat dat nu net mijn vak zijn 😊. En ook: wat heeft dit kind, en haar lijf, hard gewerkt! Wat was er al veel veranderd! Trots!

Vol goede moed ging ik de 2de sessie in. Nog een keer met het thema zindelijkheid. Ze vertoonde nu op tafel al veel meer weerstand. Draaien, wiebelen, van de tafel af willen, tegenwerken, …
Niet voor 1 gat te vangen heb ik de behandeling gedaan en aan de ouder meegegeven dat de komende dagen pittig kunnen zijn. Dat haar dochter enorm hard aan het werk is, nu even uit balans is, maar wel de juiste kant op, en dat uit zelfbescherming het lijf weer naar de oude bekende situatie wil. Dat ze altijd mag bellen of appen als ze wil weten of iets erbij hoort of dat haar dochter haar uitdaagt.

Dat appje kwam al heel snel. Gerust kunnen stellen, kunnen aangeven wat zij als ouder kan doen (grenzen stellen, want eerlijk, ook als het lijf hard aan het werk is, dan is echt niet alles geoorloofd!), nog even met de dochter gekletst.
En toen niet veel later BAM! dit appje: “Je bent niet de juiste therapeut voor ons.” Verder niets. Geen regel uitleg erbij.

Really?
Omdat het je niet uitkomt dat het kind weer even terugvalt in het oude gedrag? Dat gedrag dat tot 3 weken terug heel normaal was?
Omdat mijn ‘toverstafje’ het echt wel doet, maar dat soms het lijf even de balans weer moet zoeken?
Omdat je had verwacht dat het ‘simsalabim’ het probleem is opgelost niet zo werkt?
Omdat je een terugval na een enorme vooruitgang niet kan handelen?

En ik vind het prima als iemand stopt met de sessies. Ik kan er mee leven als iemand zegt “je bent niet de juiste voor ons”. Maar dan wel graag omdat je geen veranderingen ziet, of omdat je kind en ik geen klik hebben, of omdat je niet ‘gelooft’ in wat ik doe. Maar niet omdat het je niet uitkomt dat jouw kind nu keihard aan het werk is, grote stappen in zijn ontwikkeling maakt, en dat even met en kleine terugval gepaard gaat.

Dat is niet eerlijk, richting mij maar vooral niet richting jouw hardwerkende, hardtransformerende kind.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *